Eğitimde Pazarlık Olmaz

Piyasada kabul görmüş bir söz vardır: “Pazarlık sünnettir” diye.

Biz Türkler ’in mal veya hizmet satın alırken pazarlık yapmayı çok sevdiğini biliyoruz. Malı alan da satan da Türk olunca, ortaya çıkan pazarlık mücadelesi geleneksel hale gelmiş hatta folklorümüzün bir parçası olmuştur. Satın alma işlemi sırasında pazarlık yapmaya yanaşmayan satıcıyı, oyuna sokabilmek için dini motiflerden yararlanmak; “pazarlık sünnettir” demek pazarlığın olmazsa olmazlarındandır.

Satış bedeli üzerinden indirim yaparak mal veya hizmet satan bir tüccarın elde ettiği kazanç kendisini ilgilendirir. Alım satım yapan bir tüccarsanız kar marjınızı düşürseniz de düşürmeseniz de alıcı aynı ürüne sahip olur. Ancak mal değil de hizmet satıyorsanız işler nispeten değişir..

Bir örnek ile açıklamaya çalışalım ve konuyu yüzme eğitimine bağlayalım;
Evinizi boyatacaksınız, birkaç fiyat araştırması yaptınız. Genel kabul görmüş belirli bir piyasa fiyatının çok çok altında bir teklif aldınız.. İyi bir usta asla piyasa değerlerinin altında iş yapmaz. Muhtemelen fiyat kıran kişi çok iyi değildir ve sonuçta sorun yaşamanız muhtemeldir. Ya da size verilen piyasa fiyatı üzerinde pazarlık yaptınız ve oldukça aşağılara indirdiniz ve de hizmeti sunacak ustaya kabul ettirdiniz. Muhtemelen bu işin sonunda da sorun yaşamanız olasıdır.

Eğitim hizmetleri de içinde bazı ticari kaideleri barındırmaktadır. Çünkü verilen emeğin karşılığında para alış verişi söz konusudur. Yüzme bilmeyen birinin kendisi veya çocuğunun yüzme eğitimi alması için başvuracağı eğitmene, emeği karşılığında bir bedel ödemek durumundadır. Bu ödeme karışılığında alacağı hizmetten memnun kalıp kalmaması bir çok kritere bağlıdır.

1997 yılından beri yüzme camiası içindeyim. Ondan önce ticari geçmişim de oldu. Ticarette yapamayacağımı anladığım an her şeye sıfırdan başlama ve eğitmen olma kararı aldım. Eğitmen olmasına oldum ancak hayatımı idame ettirebilmem için para kazanmam gerektiğinden, ticaretten tam anlamıyla kopabilmiş değilim. Zaten bunun aksini düşünmek ütopik olurdu. Bu durumda bir eğitmenin yapması gereken tek şey aldığı ücreti hak etmesidir diye düşünüyorum.

Yüzme bilmeyene palet giydirilmez!

Çocukları için her şeyi feda etmeye hazır ailelerin ceplerindeki paraya ortak olan bir sürü sahtekar yüzme eğitmeni gördüm. Bir ay boyunca öğrencisini havuz kıyısına yatırıp sadece ayak çalışması yaptıran hocalar duydum. Bu konuda bana serzenişte bulunan kişilere ilk olarak ne kadar ücret ödediklerini sorduğumda piyasanın çok çok altında bir rakam ödediklerini öğreniyorum. Yapılan sıkı pazarlıklar sonucu ucuz fiyata eğitim anlaşması yapmalarını bir kazanç olarak gören kişiler sonunda mağdur olacaklarını bilmiyorlar maalesef. İşin tuhafı bazen de eğitim sonunda mağdur olduklarını dahi bilmeyenler var. Yüzme eğitiminin nasıl olması gerektiğini bilmediği için hocasının yaptırdığı her şeyi doğru ve geçerli zanneden insanlar var. Bana ders almaya gelen kişilere soruyorum daha önce yüzme dersi aldınız mı hangi seviyedesiniz diye; daha önce ders aldıklarını başlangıç seviyesinde olmadıklarını, üst seviye sınıfına geçtiklerini falan anlatıyorlar. Maalesef gelin görün ki, birçoğu daha başlangıç seviyesinde bile değiller. Hocaları tarafından sürekli poh pohlanmışlar, gaza getirilmişler. Palet yardımı ile yüzünce, yüzme öğrendiklerini zannetmişler. Ne oldukları değil, ne olmadıklarına inandırılmışlar. Zaten kandırılmış olmasalar bir başka yüzme hocasına başvurma ihtiyacı duyarlar mıydı!

İyi bir eğitmen pazarlık yapmaz. iyi bir usta pazarlık yapmaz. İyi bir usta istese de ucuz işçilik üretemez. Hem iyi hizmet hem ucuz bedel maalesef olmaz. Tabiki kriter sadece ücret politikası değildir. Kendini fahiş fiyatlara satabilen üç kağıtçı esnaf veya eğitmenler de yok değil. Bu başka bir makale konusudur. Benim vurgulamaya çalıştığım düşük fiyatlara yapılan yüzme eğitimi. Siz bir ebeveyn olarak eğitmenin talep ettiği fiyatı da ödeseniz ondan daha aşağı bir bedel de ödeseniz alacağınız hizmet kalitesi aynı olacaktır. Ama burada bir paradoks devreye giriyor; iyi bir eğitmen ilk cümlede söylediğim gerçekten dolayı pazarlık yapmaz. Yani bu öğrenci az ödedi ben buna az bilgi vereyim demez. Tekrar söylüyorum, bir eğitmen pazarlık yapıyorsa iyi bir eğitmen olmadığını ele veriyor demektir.

Elinize telefonu alın ve bir kaç deneme yapın: Birkaç yüzme eğitmeni veya kulübü arayın. Genel bilgi isteyin. Çok şık cümlelerle ne kadar da başarılı olduklarını falan anlatacaklar size. En iyi havuzlarda en iyi eğitmenlerle dersler verdiklerini anlatacaklar. Kimisi 1 derste yüzme öğretiyorum diyecek, kimisi çocuğunuzu yarışmacı yapıyoruz diyecek. En sonunda fiyat sorun ve pazarlık yapın! İndirim yapıyorlarsa, makalenin başlığına tekrar bakın!

Sevgiler,

Serkan Özkeskin

(alıntı) yapılmıştır.