Yüzücü Velisi Olmanın Zorlukları...

Yüzücü velisi olmak, yüzücü olmak kadar zordur. Yüzme, küçük yaşlarda başlayan bir yolculuktur ve bu yolculukta ailenin çabası yadsınamaz. Yüzme havuzundaki ilk dönem acemiliği, suyla tanışma, grup içinde ortak hareket etme eğitimi, disiplin, eşyaya sahip çıkma, hastalıklar ve daha bir sürü ilkler.Bu yeni dünyaya uyum sağlamaya çalışan minik yüzücü adayları doğal olarak yukarıda belirttiğimiz etkenlere direnç gösterirler. Çoğu kez ayakları havuza gitmek istemez ve bu taleplerini ısrarla velilerine bildirirler. Eğitmenlerine hiçbir şey hissettirmeyen minik oyuncular ebeveynlerine tabiri caizse kan kustururlar. Çekilen sıkıntıların ileriki yaşamlarında çocuklarına katma değer sağlayacağından emin olan veliler çocuklarını bu konuda ikna etmekte epey zorlanırlar. Bu, dünyanın her yerinde böyledir. Acı çekmeden başarı olmaz !

 

Zannedilmesin ki; sadece başlangıçta sıkıntılar olur. Asıl tehlike temel eğitim döneminin sonunda başlar. Yıllar boyu, çocuğunun yetenekli olduğunu gördüğümüz velilere şu cümleyi sarf etmişimdir: “-Çocuğunuz yetenekli ve şimdi yandınız!” Yüzme takımına giren yarışmacı sporcu adaylarının haftalık antrenman sayıları artar. Daha yoğun, daha fazla ve daha ağır antrenman yapmak zorundadırlar. Her biri aynı zamanda okula giden birer öğrenci olduğu için çalışma saatleri gün içinde okuldan önce ve okuldan sonra olarak planlanır. Yani sabahın körü ve akşamın geç saati. Havuzu açan öğrenciler diye bir tabir vardır. O kadar erken saatte havuza gelirler ki; görevlileri onlar uyandırır. Çoğu çocuk uykusunu havuzda açar. Gün boyu okul ve okuldan eve gidemeden önce havuzun yolunu tutarlar. Bu döngü yıl boyunca devam eder durur.

 

Yukarıda anlatılanlar çocukların sıkıntıları gibi görünse de aynı zamanda ailelerin de sıkıntılarıdır. Bahsedilen çalışma planında her daim çocuklarının yanında bulunmak zorunda kalan veliler, kendi işlerine de koşturmak zorundadır. Kendi özel hayatları demiyorum, kendi profesyonel işleri diyorum. Çünkü yüzücü velisinin kendine ayırabileceği bir özel hayatı yoktur. Her şey çocuğa endekslidir.

 

Havuzda Büyüyen Çocuklar Görüyoruz

 

Ağabeyleri veya ablaları antrenmanda iken, onları bekleyen ailelerin küçük çocukları da velilerinin yanında beklemek zorunda kalıyorlar. Orada ders yapan, oynayan çocuklar hep olmuştur. İşlerini havuzda bitirmeye çalışan, bilgisayarları yanı başında babalar, dikiş diken anneler görmeniz içten bile değildir. Havuzun klorlu ve gürültülü ortamında nice kitaplar okunmuştur. Nice ülkeyi kurtaran, yüzmeyi nasıl daha ilerilere taşırız temalı sohbetler yapılmış, nice doğum günleri kutlanmıştır bir tahmin edin. Tüm bu yazılanlar buz dağının sadece görünen kısmıdır. Kelimelerin yetersiz kaldığı o kadar zorluklar vardır ki; yüzücü velisi olmak zordur mottası kifayetsiz kalır.

 

Amacım: ailelerin gözünü korkutmak değil, aksine her yüzücü velisinin gereken saygıyı görmesi dileklerimle.

Serkan ÖZKESKİN tarafından yazı alıntı yapılmıştır...Kendisine teşekkür ederiz...