Takım Değiştirmek

Tüm yüzücüler hızlarını alamayıp depar duvarına kolunu kafasını bir kaç kere vurmuştur. Büyük umutlar ve heveslerle başladığınız yüzmede bazı duvarlara toslamak işin doğasında var. Bizim bu yazıdaki konumuz ise psikolojik duvarlardan birisi olan takım değişikliği.

Değerli ve biricik çocuğunuzun ; " Ama hoca Itırcan ile daha fazla ilgileniyor" şikayetleri, mutsuz küçük yüzücüler, lojistik sorunlar ve bunun gibi problemler yüzünden herkes takım değiştirmeyi en az bir kez düşünmüştür.

Lakin davulun sesi uzaktan hep hoş gelir. Başka kulüp-hoca ya da takımları birazcık araştırdığınızda belki aynı, belki bambaşka sorunların oralarda da olduğunu görürsünüz. Takım değiştirmek bir yüzücüyü düşürebilir de yükseltebilir de. Bu önemli kararı vermek biz anne-babalara düşer. 100 kere düşünüp 1 kere hareket etmek en güvenlisidir. Bazı detaylara azami dikkat etmek gerekir:


KULÜP PROTOKOLÜNÜ TAKİP EDİN

Eğer bir şikayetiniz varsa önce antrenör ile konuşun, çözemezseniz baş antrenörden (ya da kaptan) yardım isteyin. Takım sadakati önemlidir. Kimse kendi kulübünün yetiştirdiği bir sporcuyu çözülemeyecek sorunlar yüzünden bırakmak istemez. Kulübe çözüm için zaman verin.

ARTI VE EKSİLERİ İYİ TARTIN

Çocuğunuz ile karşılıklı konuşup sevdiği ve sevmediği şeylerin listesini yapın. Antrenörden şikayetçi olabilir (etmeyenini görmedim) ama yıllara dayanan arkadaşlıklarını silip atabilecek, yepyeni bir havuzda yeni çocukların arasına katılabilecek ve bundan mutlu olacak mı? İyi düşünün-düşünsün. Bilançonuzun alt toplamı onu da sizi de şaşırtabilecek bir sonuç verebilir.


ZAMAN VE MALİYET HESABI

Her şeyi göze alıp takım değiştirdiniz. Yolda daha fazla vakit harcıyor, daha fazla benzin yakıyor, daha fazla aidat ödüyor olabilirsiniz. Peki bunun çocuğunuzun ve sizin üzerinde baskı yaratabileceğini düşündünüz mü? Trafikte ağzınızdan kaçan bir cümle arkadaki küçük kulaklar tarafından ciddiye alınabilir ve hepinizi mutsuzluğa sürükleyebilir. Bir de ; ya bunlara değmezse?

GİTMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ TAKIM SİZİ İSTİYOR MU?

Her kafanıza estiğinde aklınıza gelen takıma gitseydiniz şu anda 5.takımda olurdunuz. (tabi yaşadığınız yerde o kadar takım varsa) Yine de gitmek istediğiniz takımın çocuğunuz yaşında ve branşında yüzücüye ihtiyacı olup olmadığı önemli bir kriterdir. Kucak açılıp beklenen de olabilirsiniz, birilerinin yedeği de. İnanın bu çocuğunuzun motivasyonu için çok önemlidir. Eski takımında gözbebeği iken yeni yerinde son kulvarda kalmak onu yıkabilir. Empati yapın ; istendiğiniz yerde mi daha başarılı olursunuz, zorla kabul gördüğünüz yerde mi?

BİR ÇOCUK BİR AİLE

Küçük bir yüzücü takım değiştirdiğinde bundan ailesi de etkilenir. İster kulüp değiştirsin ister aynı kulüp içinde takım değiştirsin, her iki taraf için de (giden için de kalan için de) üzücü durumlar olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Saatlerinizi, günlerinizi, mutlu-mutsuz anılarınızı paylaştığınız, beraber yemek yediğiniz, şampiyonalarda oda paylaştığınız arkadaşlarınızı geride bırakmak hiç kolay değildir. En hafif ihtimalle onlar da siz de az da olsa üzülürsünüz. En kötü ihtimalle de bu süreci
iyi yönetemeyip birbirinizin yüzüne bakamaz hale gelirsiniz.

KİMİN İÇİN HAREKET EDİYORSUNUZ

Takımdan iyi bir arkadaşı diğer takıma mı gitti? Arkadaşının memnuniyetsizliğini fazla mı içselleştiriyor? Özellikle ergenlikte arkadaşlık ilişkileri her şeyin önüne geçer. Çocuğunuzun kararlarının kendine ait olduğundan emin olun. Zira bir kez harekete geçtiğinizde geri dönmek çok zor olacaktır.

ÖDEVİNİZİ İYİ YAPIN

Bir takım ve hoca hakkında harika şeyler duyuyor olabilirsiniz. Harekete geçmeden önce iyice araştırın. Hocalar istikrarlı ve uzun süreli mi orada çalışmışlar, yoksa sık sık değiştiriliyorlar mı? Gitmeyi düşündüğünüz hoca orada çalışmaya devam edecek mi? Emekli olacak mı? Başka takıma mı gidecek? Eski yüzücülerle konuşun size gördüğünüzden çok farklı şeyler anlatabilirler. Dedikodulara ve bilgi akışına kulaklarınız her zaman açık olsun.

HAYAT MÜKEMMEL DEĞİLDİR

Çocuğunuzu her sorundan ve her olumsuzluktan koruyamazsınız. Çocuğunuzun psikolojik gelişimi için zorluklarla mücadele etmeyi öğrenmesi gerekir. Hayatı deneyimleyerek büyürler. Tabii ki fiziksel ve psikolojik zarar görüyorsa onu korumak görevimiz ve önceliğimiz olmalı. Baş edebileceği sorunlara siz müdahale ederseniz çocuğunuzu ilerleyen yaşlarında savunmasız bırakırsınız. 

 

* ACELE ETMEYİN
* ÇOCUĞUNUZUN BU DEĞİŞİMİ İSTEDİĞİNE GERÇEKTEN EMİN OLUN
* DEĞİŞİMİN ONUN YARARINA OLDUĞUNA DAHA DA FAZLA EMİN OLUN

Berna Çetin Kavili – Yüzücü Annesi