Gençlerbirliği Yüzme Takımının Bir Parçası Olmak Ne Demektir?

Gençlerbirliği Yüzme Takımının Bir Parçası Olmak Ne Demektir?   tıklayınız...

Bir takımın parçası olmak, ayrıcalıktır. Yarışırken takım arkadaşlarının desteğini hissetmek gibi harika bir fırsatı çok az kişi yakalar. Takımın omuzlayıp kaldırmasıyla bireylerin performansı artar ve daha önce ulaşılamamış yerlere yükselir. Tabi bu sırada her birey de takımına karşı olan sorumluluklarının farkında olmalıdır.

Takım, ortak hedeflerin peşinden koşmayı seçen bireylerin topluluğudur. Bu hedeflerden biri de, her bireyin gelişmesidir ki, bu da takım performansının gelişmesini sağlar. Bu durum yüzmede de geçerlidir. Bireysel yarışırız, ama yarışma için hazırlık en iyi takım ortamında gerçekleştirilir. Hiç kimse kendi kendine bu mükemmel ortamı oluşturamaz. Bu bir ekip işidir.

Takımda tek taraflı fayda yoktur. Birey takımdan yararlanmak isterse, kendisinin de takıma vereceği şeyler olmalıdır. Başarılı takımlar bireyleri yetiştirirken, onların da aynı şekilde takımı yetiştirmesini bekler. Takım adına bireysel fedakarlıklar, takım ortamının bir parçasıdır.

 

En başarılı takımların, bireylerin ihtiyaçlarını karşılama açısından bazı ortak özellikleri vardır:

  • Takımın temel değerlerine bağlılık isterler. Bu temel değerlerin dışında, bireysel ifade özgürlüğü mevcuttur. Fakat temel değerler mutlaktır ve bireylere göre değiştirilemez veya esnetilemez.
  • Her bir bireyin tüm ihtiyaçlarını karşılanmanın imkânsız olduğunun farkındadırlar, ama her bireyin en önemli ihtiyacını karşılamak için özel itina gösterirler.
  • Her bireyin öncelikle kendi sorumluluklarını gözetmesi, ardından başkalarına ihtiyaçlarında yardım etmesi fikrini olumlu karşılarlar.

Başarılı takımlardaki bireylerin de bazı ortak özellikleri vardır:

  • Geri verirler. Alkışlanmak istiyorlarsa, takım arkadaşları için tezahürat ederler. Özel ilgiye ihtiyaçları varsa, başkalarına özel ilgi verirler.
  • Takımlarda en hızlı yüzücünün de en yavaş yüzücünün de ferdi sorumlulukları olduğunun farkındadırlar. Takım en hızlıdan daha yükseğe çıkamaz ve performansı en yavaş olanın çabaları ile sınırlıdır. Bireyler, potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için birbirlerine yardım ederken özel çaba gösterirler.
  • Takımı oluşturan şeyin kurallar olmadığını; grubun amaçlarını gerçekleştirmeye dayalı geleneklerin takımı oluşturduğunu bilirler. Bireyler takım arkadaşlarının doğru davranışla ilgili baskılarını fark eder
  • Bireyler yükselen bir dalganın tüm gemiyi kaldıracağını ve pastadan alacakları küçük bir parça için savaşmaktansa pastayı daha büyük yapmanın daha iyi olduğunu bilir.

İngilizcede, Takım şöyle tarif edilir: TEAM “Together Everyone Achieves More”. Yani “Birlikte Herkes Daha Fazlaya Ulaşır”. İyi bir takım oluşturabilmiş herkes, bu kısaltmaya katılır.

Eğer iyi bir takım içerisindeyseniz, minnettar olmalısınız. Eğer değilseniz, bugün bu takımdan iyi bir takım yaratmak için ne yapıyorsunuz?

"Takımım beni gözetir ve ben de takımımı gözetirim"

"Takımımın her üyesi bugün bir sporcu ve bir birey olarak, dünden daha iyi olmaktan sorumludur. İşte bu sayede takım daha iyiye gider.”

"Bizim takımımızda en hızlı sporcular yavaş sporculara her gün yardım eder. Böylece yarışma günü geldiğinde yavaş yüzücüler daha iyisini yapmakla kalmaz, ayrıca hızlı arkadaşlarını desteklemek için çok güçlü tezahürat ederler."

"Takım birliktelik demektir. Birlikte havuz dışında da birçok şey yaparız. Takım arkadaşlarınızı daha fazla tanıdığınız zaman, gerektiğinde onları desteklemek çok daha kolaydır."

"Takım, diğer insanların seni önemsediğini bilmektir."

"Hepimiz kendimizi ferdi hedeflerimizdense, takım hedeflerine daha kolay adarız. Biz kimsenin kötü performansına izin vermeyiz... Yoksa nasıl bayrak yarışlarında, ferdi derecelerimizden daha iyi sonuç alırız?"

“Takımımı seviyorum, çünkü bana çok şey katıyor. Her gün beş hızlı bayanı izlemek gerekiyor ve bu beni daha hızlı yapıyor. Antrenman dışında beş hoş bayanla vakit geçirmem gerekiyor ve bu bana hem sorunları nasıl çözebileceğimi öğretiyor hem de kendi başıma olabileceğimden daha iyi biri olmamı sağlıyor. Nasıl sevilmez? Ben de onlara katkı sağlamalıyım ve borçlarımı ödemeliyim.”

"Bir takımın içinde olmak, olmamaktan daha eğlencelidir." "Takım keyfi ikiye katlar, zorlukları yarıya düşürür."

"Yüzmeyi bireysel bir spor olarak gören insanlar tanıyorum. Bu insanlar yalnız başına antrenman yapmayı denememiştir."

"Yüzme takımı aile gibidir. Her zaman sevimli değildir, ama takımdan biri olmak çok daha ödüllendiricidir."

 

www.facebook.com/genclerbirligiyuzme 

         

www.twitter.com/gencleryuzme  

   

www.instagram.com/genclerbirligiyuzme