"Mükemmel Yüzücü Olmak İstiyorum."

“MÜKEMMEL BİR YÜZÜCÜ OLMAK İSTİYORUM”

Eğer yüzücü iseniz zaten karar vermişsinizdir: ‘yüzmek istiyorum’.

Eğer yarışma yüzücüsü iseniz zaten karar vermişsinizdir: ‘Yarışmacı olarak yüzmek istiyorum’.

Ancak yüzme kariyerinizin bir noktasında büyük bir karar almak için kendinizi hazır hissedebilirsiniz: ‘Mükemmel bir yüzücü olmak istiyorum’

Öyleyse, mükemmel bir yüzücü olmak istiyor musunuz? İşte burada bunun kararını nasıl alabileceğiniz ve daha önemlisi,bu kararı başarıya nasıl dönüştürebileceğinizi bulabilirsiniz!

Nelerin gerektiğini açıkça anlamak

Mükemmel bir yüzücü olmak istiyorsanız karar vermede ilk adım nelerin gerektiğini anlamaktır. Ve bunu anlamanın yolu da sorular sormaktır.

Bu düşündüğünüz kadar zor bir şey değildir. İster inanın ister inanmayın birçok yüzücü zaten mükemmel yüzücü olmanın neleri gerektirdiğini biliyordur. Neleri yapmanız gerektiğini biliyorsunuz!

Bu işi anlamanın en iyi yolu şampiyonların kontrol listesini yapmaktır. Kendinize bir sonraki antrenmanda aşağıdaki soruları sorun.(Burada her bir soru için olası cevapları yazıyoruz)

Şampiyonların Kontrol Listesi

Mükemmel yüzücü antrenmandan önce neleri yer ve içer?
Meyve,yoğurt,cornfleks ve diğer enerji veren sağlıklı yiyecekleri o günkü antrenmanı en iyi eforda yapabilmek için yenmesi gerekenlerdendir.

Mükemmel yüzücü nasıl esneklik çalışır?
Kişi antrenmana erken gider,sessiz bir yer bulur ve bütün önemli yüzme kaslarını esnetir.

Mükemmel yüzücü nasıl ısınma yapar?
Kişi antrenman için havuza atlarken yarışmada yapmak istediği mükemmel startı yaparak havuza girer. Bayrakları geçene kadar streamline uygular. İlk 3 kulaçta nefes almaz. Daha sonra da tekniğe konsantre olarak yavaş bir şekilde yüzerek antrenmana odaklanır.

Mükemmel yüzücü antrenmanda dönüşleri nasıl yapar?
Kişi bayrakları geçtikten sonra hızlanarak duvara yaklaşır ve patlayıcı dönüşünü yapar. Çok hızlı bir itişten sonra kuvvetli ayak vuruşu ile birlikte bayrakları geçene kadar streamline uygular.

Mükemmel yüzücü her tekrarda bitirişleri nasıl yapar?
Kişi son 5 metre hızlanarak ve nefes almadan bitiriş yapar.

Bu konuya diğer bir yaklaşım şudur:Kendinize o anda Michael Phelps,Ian Thorpe veya Laure Manadou ne yapardı diye sorun.Kendinizi onların mayosunun içinde hayal edin veya onların yerine koyun.

Şampiyon olmak için şampiyon gibi davranmak,düşünmek ve çalışmak gerekir!

Karar Almak

Mükemmel yüzücü olmak için bir sonraki adım karar almaktır. Burada alması gereken 3 anahtar insan vardır:Kendiniz,Aileniz ve Antrenörünüz.

Kendiniz;tüm çalışmayı yapacak olan,yorgunlukla başa çıkacak olan,kara çalışmalarıyla başa çıkacak olan,yüzme antrenmanları ve yüzme yarışları ile ilgili tüm çalışmaları yapacak olan kişi siz olduğunuz için kendi kendinize karar almanız gerekir. Bu karar çok önemlidir. Çünkü, büyük karar bir kez alındıktan sonra günlük küçük kararlar; Örneğin,bugün yataktan gerçekten kalkmalı mıyım!?,bugün bu antrenmanı gerçekten yapmalı mıyım!? Gibi kararlarda zaten alınmış olacaktır.

Aldığınız kararı küçük bir kağıda yazıp yatak odası duvarına veya buzdolabına, vs. asın. Ayrıca sizce anlamlı olan alıntı ve hatırlatmaları da kullanın.Bu egzersizi çok faydalı bulacaksınız. Mesela;

Eğer olacaksa, bu bana kalmış!
En uzun yolculuklar da ilk adımda başlar!
Yapamam diye bir şey yoktur. Sadece istemiyorum’un çeşitleri vardır.
Aileniz; Yüzme aile olarak ta karar almayı gerektirir. Anne ve babalar sabah 4.30’da kalkıp sizi antrenmana götürmek zorunda olabilirler. Antrenmanlardan sonra sizi alma,yarışlara sizi götürme durumunda olabilirler. Yemeklerinizi,yüzme eşyalarınızı ve zamanınızı organize etmenize yardımcı olabilirler.

Bir çok dünya çapında yüzücü ailelerinden koşulsuz destek gördükleri için başarılı olmuştur. Bir kez mükemmel yüzücü olmaya karar verdiyseniz ailenizle birlikte oturup hayallerinizi onlarla tartışmalısınız.

Antrenörünüz;Siz ve antrenörünüz çok güçlü bir işbirliği içindesinizdir. Hedefiniz her neyse antrenörünüz onu başarmanız için size yardımcı olmaya kendini adamıştır. Hiçbir şey bir yüzme antrenörünü kendisine gelen ve şöyle konuşan bir sporcudan daha mutlu edemez: ”Coach, oldukça çok düşündüm,her şeyi gözden geçirdim,ailemle de konuştum ve mükemmel bir yüzücü olmak için karar verdim. Bunun olması için kendimi adıyorum. Bunun için senin yardımına ihtiyacım var.”

Aileye ve antrenöre aldığınız kararı açıklamanın en önemli faydası;onalrın oluşturacağı destek ile süreç içerisinde karşılaşılacak zor anlarda hedefe odaklanmış olarak kalmanıza yardım edebilmeleri sağlanmış olacaktır.

Kararın Gerçekleşmesini Sağlama

Bu en kolay bölüm!

Bir kez mükemmel yüzücü olma kararı aldıysanız,gereken mesafeleri yüzmeye başlayıp,gerekli kara çalışmalarını yapıp,doğru besinleri yiyorsanız,yeteri kadar dinlenme yapıyorsanız ve her gün çok sıkı çalışıyorsanız o zaman kolay olacaktır.

Mükemmelliğin anahtarı tutarlılıktır. Yani günlük yapılan her şeydeki mükemmellik kararıdır. Başka bir şekilde deneyip de yapmanın hiçbir anlamı yoktur. Örneğin;

Esnetme yapmamak
Yetersiz ısınma
Yavaş dönüş yapma
Her tekrarda duvara 2mt. Kala bitiriş yapma


Gibi örnekler mükemmel bir antrenman değildir ve olamazda!

Diğer bir deyişle;

Sıradanlık,ihmal,tembellik,aldırmamak asla mükemmelliğe eşit olamaz. Mükemmelliği başarmanın yolu olarak aşağıdaki formülü kullanın:

Mükemmel,mükemmel,mükemmel=MÜKEMMEL!

Herhangi bir şeyi iyi yapmanın yolu her şeyi iyi yapmaktan geçer!Öyleyse büyük karar almaya hazır mısınız? Mükemmel yüzücü olmak istiyor musunuz?Eğer cevap evet ise…

Hayalleri hayal et.

Hayalin gerçek olması için karar ver.

Hayalini diğerleri ile paylaş.

Bu gerçeği her gün yaşa.

KAYNAK:

Wayne Goldsmith,

Swimming World July 2006
ÇEVİRİ:
Hakan KİPER