GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI İLE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığına ait tesislerin okul dışı zamanlarda gençlik ve spor faaliyetlerinde kullanılmasına ilişkin işbirliği protokolü imzaladı. Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonunda düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Bakan Çağatay Kılıç, imzalanan iş birliği protokolünün öğrenciler ve ülkemizin geleceği için önemine dikkat çekerek “Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza ve gençlerimize bugünden kazandıracağımız eğitimle ve yetenekle güzel bir geleceği ülkemize onlara kazandırabiliriz. Bugün attığımız bu adım geleceğe dair kilometre taşı olacak” dedi.

İmzalanan protokolün kapsamı hakkında bilgi veren Bakan Çağatay Kılıç, “Bizim bakanlığımıza bağlı olan Spor Genel Müdürlüğü ve Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün bünyesinde faaliyet gösterdiğimiz çalışmalarımız var. Bu yıl, Kredi ve Yurtlar Kurumumuza yurtlarda 900 bine yakın kardeşimiz kendi talepleri doğrultusunda açılmış ve gönüllü olarak yer aldıkları eğitim faaliyetlerinden faydalandılar. 1.5 milyon üye sayısına ulaşan Gençlik Merkezlerimizde verilen eğitimlerde ise son üç ayda 300 bine yakın kardeşimiz faydalanmıştır. Faydalanmaya devam ediyorlar. Burada imzalayacağımız protokol ile bu kurumlarımızda verilen eğitimler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde verilen eğitimlerle eşdeğer olması açısından bir antlaşmaya varacağız” diye konuştu. 

İmzalanan protokolle bundan böyle Halk Eğitim Merkezleri’nin verdiği kursların Gençlik Merkezleri’nde ve Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda hayata geçirileceğini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Özellikle spora yatkın kardeşlerimizin, sporcularımızın ve öğretmen olup aynı zamanda hakemlik görevi üstlenen eğitmenlerinde okullara nakilleri konusunda bu protokol ile çerçeve çizmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

 “8 Yıl İçerisinde Her Bir Öğrencimizin En Az Bir Branşta Lisans Almasını İstiyoruz”
Bakan Çağatay Kılıç protokol kapsamında sporun herhangi bir branşında kabiliyeti olan öğrencilere TEOG sınavında kolaylık sağlanacağını  ifade eden Bakan Çağatay Kılıç,  sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Milli Eğitim Bakanlığı kendi çalışmaları içerisinde organize edeceği TEOG sınavları noktasında sportif faaliyetlerinde puanlamalarında ya da sıralamalarında yer olması noktasında bir çalışma gerçekleştirilecek. Ama en önemli unsur olarak gördüğümüz önümüzdeki 8 yıl içerisinde her bir gencimizin her bir öğrencimizin en az bir branşta lisans alması noktasında bir iş birliğimiz olacak bunu çok önemsiyoruz."

Bakan Çağatay Kılıç, lisanslı sporcuların 14 yılda 20 kat arttığını ama bu sayının  yetersiz olduğuna dikkat çekerek, “2002 yılında Türkiye’de 278 bin lisanslı sporcumuz vardı şu anda bu sayı 6 milyona gelmiş durumda bu asla yeterli değil. 78 milyon nüfusa sahip ülkemizin lisanslı sporcu sayısının çok daha fazla olması gerekiyor. Bu anlamda bu çalışma buna inanıyorum ki çok büyük bir ivme kazandıracak ve destek verecek. Bu çalışmanın Okullarımızda ve sporcularımızla beraber yaptığımız çalışmaların yeterince hızlı olmadığı konusunda düşüncelere de cevap vereceğimizi düşünüyorum. 5. Sınıfta 4+4+4’ün ikinci 4’e geçişi esnasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın uhdesinde beraber yağacağımız taramalarla tüm öğrencilerimizi kabiliyet taramasında geçecek. Bu noktada öne çıkan kardeşlerimize destek olacağız” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sporcu taramalarını sürekli yaptığını hatırlatarak  “Ama bunun kapsamlı şekilde 5. Sınıflarda tüm Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda yapılacak olması önemli bir adımdır. Bunu ileri yıllarda daha erken yaşlara çekmek için çalışmamız olacak ama bu ilk adımı atmak çok önemliydi” diye konuştu.

“Bugün attığımız adım çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğe dair kilometre taşı olacak”
Bakan Çağatay Kılıç Milli Eğitim Bakanlığıyla imzalanan iş birliği protokolünün öğrenciler ve ülkemizin geleceği için önemine vurgu yaparak, “Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza ve gençlerimize bugünden kazandıracağımız eğitimle ve kabiliyetle güzel bir geleceği hem ülkemize hem onlara kazandırabiliriz. Bugün attığımız bu adım geleceğe dair tabiri caizse onların kilometre taşı olacak” şeklinde konuştu.Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

“Şöyle eleştiriler de alıyoruz, fiziksel imkanları geliştirmekle ilgili, bina yapmak, salon yapmak, spor tesisi yapmak yeterli değil diye. Evet biz onun yeterli olmadığını zaten söylüyoruz. Ama sunu da söylüyoruz sizin tesis altyapınız uygun değil ise o zaman gelişme sağlayamazsınız. Tesis alt yapısının geliştirilmesi noktasında büyük adımlar atıldı. Şimdi aynı şekilde içerisinin doldurulması noktasında da  iste bu protokol ile tüm çocuklarımızı gençlerimizi harekete geçiriyoruz. Sayın bakanımla çok kereler konuştuğumuz bir araya geldiğimizde bunu nasıl aşabiliriz diye düşündüğümüz konu da bu gün bir aşama kaydediyoruz. Milli eğitim bakanlığımızın okulları alanları ve aynı zamanda çok önemli spor salonları var. Bir çok ilimizde inşa edilmiş spor salonları var. Bunlar okul kullanımı dışında pekte verimli kullanılmıyor idi. Ama bu protokol ile fiziki altyapının yani Milli Eğitim Bakanlığımızın spor alanlarını, spor tesislerini, sporcularımız kulüplerimiz, federasyonlarımız tarafından koordineli bir şekilde sporcularımızın kullanımına  verilecek olması ve bunu koordine edecek olmamız en büyük kazanımlarımızdan biri olacaktır. Bunu sağladığımızda da eminim ki gençlerimiz, vatandaşlarımız, evlatlarımız geleceğe çok farklı şekillerde yürüyeceklerdir. Çok şükür ki gerçekten benim büyük saygı duyduğum, kendisi ile her zaman bir arada olmaktan yıllarca daha önce de çalışmaktan çok büyük onur duyduğum değerli Bakanımız Sayın Nabi Avcı Bey ile bu anlaşmayı imzalamak bizlere nasip oldu. 

''Geleceğe atılacak adımlar ile bu önemli gün çok farklı hatırlanacak''
Geleceğe atılacak adımlar ile bu önemli günün çok farklı hatırlanacağını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç''Bu imkanlar; milletimizin, devletimiz ortaya koyduğu imkanların en iyi şekilde kullanılmasına atılan en büyük adımlardan birisidir. Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum Sayın Cumhurbaşkanımızın 2002' den sonra Türkiye'de başlatmış olduğu atılımın gelişmenin ivmelenmenin işte en somut adımlarından birisini de bu gün burada görüyoruz, atıyoruz. Sayın Başbakanımızın da bu anlamdaki sürdürdüğü çalışmalar noktasında da gençliğimiz ve çocuklarımız için atılan en büyük adımlardan birisidir diye düşünüyorum. Buradaki protokolü harekete geçirecek, kardeşlerimiz tüm Anadolu'da ve Türkiye'de önlerine gelen bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceklerdir diye düşünüyorum'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı  Nabi Avcı ise işbirliği protokolünün hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederken,"Tam da 23 Nisan öncesinde çocuklarımıza, gençlerimize hediye verdiler. Bu protokol uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bazı uygulamaları gerçekleştirip daha kapsamlı hala getirdiğimiz bir çalışma.Böylece  4+4+4 düzenlemesinin en önemli ayağını da hayata geçirmiş bulunuyoruz.Bu uygulama ile çocukların özel becerileri dikkate alınacak.Her çocuğumuz özeldir.Becerileri erken teşhis edilir ve  özel eğitim programları oluşturulursa çocuklarımız, ülkemiz kazançlı çıkar. Böylece ders dışı faaliyetler konusunda çocuklarımızın önlerinde yeni kulvarlar açmış olacağız" diye konuştu. 
 
İşbirliği protokolünün imzalanmasının ardından Bakan Çağatay Kılıç, ile Bakan Avcı basın mensuplarının  sorularını yanıtladı. İki Bakanın sorulara verdiği cevaplar şöyle:

Soru: Bu program, bir sınav şeklinde mi olacak, kaç alanda tarama yapılacak, örneğin çocuk teniste yetenekliyse okulun bir tenis sahası imkanı yoksa nasıl bu konuda kendini geliştirecek.  Bu destek programı ders  mi yoksa kurs şeklinde mi olacak?" 

(Milli Eğitim bakanı Nabi Avcı): Arama yapılan düzenleme çocuklarımızın ders dışı faaliyetlerine de bir çeki düzen vermek ve onların önünde 4+4+4 için söylediğimiz değişik kulvarlar açma ilkesinin somut bir uygulamasıdır. Çocuklarımız yaşlarına uygun olan bütün branşlarda taramadan geçirilecek. Gençlik ve Spor Bakanlığımız zaten bunu daha önceden de yapıyordu ama şimdi Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte bunu hem kapsamı hem de yöntemleri daha da genişletilmiş oluyor. Bütün spor branşlarında çocuklarımızın hangi branşa daha eğilimli olduğu hangi branşta eğitim alması halinde kendisi için daha yararlı olacağı gibi çalışmalar bu protokol kapsamında gerçekleştirilmiş olacak.  Eğer çocuklarımızın eğiliminin , yeteneğinin olduğu branşlarda o okulumuzda, o bölgemizde bir alt yapı sorunumuz varsa zaten protokolde de onun  ilgili maddeleri var  hem milli eğitim bakanlığımız hem de gençlik ve spor bakanlığımız bu alt yapının da yenilenmesi yoksa yapılması için işbirliği yapacak.  Gençlik ve Spor Bakanlığımız bugüne kadar bizim spor liselerimizde ciddi katkıda bulundu. Onun için de ayrıca çok teşekkür ediyorum.  Bu protokolle birlikte bu katkılar sadece  spor liselerimizle sınırlı olmayacak.  Bütün okullarımızdaki bütün spor tesislerimiz müşterek kullanıma açıldığı için onların bakım ve onarımlarında da   Gençlik ve Spor Bakanlığımızın katkısı sağlanmış olacak.Bu çalışmalar çocuklarımızın daha sonra sportif alandaki başarıları, gayretleri çabaları onların akademik değerlendirmelerine ilave olarak da dikkate alınacak.  Protokoldeki maddelerden bir tanesi çocuklarımızın bu alandaki başarılarının daha sonra değişik aşamalarda TEOG sınavlarında bir ek puan olarak değerlendirilmesi belki daha sonra lise düzeyinde de bu başarıların çocuklarımızın akademik başarılarına katkıda bulunacak şekilde değerlendirilmesi protokolün amaçlarından bir tanesi.  Yani çocuklarımız hem kendi kabiliyetleri doğrultusunda spor yapacaklar hem de bu faaliyetleri bir şekilde okullar tarafından  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değerlendirilmeye alınacak. Onların akademik başarılarına da bu yansıtılacak. Sadece sportif alandaki başarıları da değil aynı zamanda kültürel alandaki başarıları da yani ders dışı faaliyetlerini de çocuklarımızın başarıları olarak onların karnelerine, diplomalarına yansıtacak şekilde düzenlemelerimizi bu protokol kapsamında yapmış olacağız.

Soru: Bu protokol ne zaman  uygulamaya konulacak?
(Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı): 
Önümüzdeki ders yılı başından itibaren  5. Sınıf öğrencilerimizin tümü bu protokol kapsamında taramadan geçirilecek.  Çocuklarımızın hangi spora daha yatkın oldukları  Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bilimsel ölçütleri var.  Öyle göz kararıyla tespit yapılacak değil.  Çocuklarımızın anatomik özellikleri, bir takım fiziksel performansları değerlendirilecek.  Belki çocuğumuz veya velisinin  bile farkına varmadığı bir takım yetenekler böylece ortaya çıkacak.   Bu taramalar tamamen bilimsel ölçütlerle  yapılacak ve ona göre çocuklarımıza özelleştirilmiş programlar uygulama şansımız olacak.

(Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç): Olimpiyatlara Hazırlık Merkezlerimizde, olimpik anlamda başarılı olacağını düşündüğümüz, potansiyelini gördüğümüz, yeteneğinin yüksek olduğunu düşündüğümüz kardeşlerimiz buralarda eğitim görmekteler. Burada sporcu kardeşlerimiz, sportif faaliyetlerini antrenörler, psikologlar ve beslenme uzmanları gözetiminde geliştiriyorlar. Sporcularımıza bu protokolle, Milli Eğitim Bakanlığımızda görev yapan beden eğitim öğretmenlerimiz ve farklı branşlardaki öğretmenlerimiz tarafından da destek verilmesi sağlanacaktır. Vermiş olduğunuz Tenis örneği ile alakalı olarak, bizim bazı illerimizde yapmış olduğumuz hazırlık merkezlerimiz var. Bu protokolle bazı sporcu kardeşlerimizin branşlarla ilgili olarak il değiştirme gerekliliği olabilir. Fiziksel yapısının ileriye dönük analizleri sonucunda. Tabii bu il değişiklikleri göz kararı ile değil, tamamen bilimsel yöntemler ve uzmanlar tarafından alınmış kararlar doğrultusunda gerçekleşecektir. Çok bariz bir branşın bir alt yapı gerekliliği var ise bizim de tesis yapma ve tesisi geliştirme şansımız var. Bu protokolle alt yapı gelişimde çok büyük bir gelişme olacağını düşünüyorum.

Soru: Örneğin yüzmeye yetenekli Çankaya bölgesinde 300 çocuk tespit edilirse bu çocuklar bir tesise mi yönlendirilecek?

(Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç): Evet gerektiği taktirde öğretmenlerimiz de destek verecek, bunun da önü açılıyor. Ama örneğin okulumuzun bünyesinde bulunan bir spor alt yapısı bir salon geliştirilmiş olan bir saha olan okulun alt yapısı da kullanılabilecek. Şimdiye kadar böyle bir imkanımız yoktu. Ders dışı faaliyetlerde kullanmak üzere. Okulda ders saati bittiğinde bu tesisler de atıl duruma düşüyordu. Örneğin hafta sonu okulda öğretim yokken bizim orada kullanabileceğimiz ciddi bir alt yapı var spor tesisi var. Bunun federasyonlar kulüpler ve sporcular tarafında koordineli bir şekilde kullanılıp öğretmenlerimizin de desteğiyle çok daha fazla sporcu yetiştirme imkanımız olacak.

Soru: Taramalar yapılırken çok fazla personele de ihtiyaç olacak, yeteneği tespit edilen öğrencilerin de bir eğitime tabii tutulmaları gerekiyor, bu anlamda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın personel anlamında bir takviyeye ihtiyacı var mı?

(Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç): 
Bizim şu andaki düşündüğüm en önemli nokta kendi elemanlarımızla kendi uhdemizdeki bakanlığımıza bağlı aynı zamanda çalışan kardeşlerimiz arkadaşlarımız var federasyonlarda kulüplerde görevli arkadaşlarımız var. Aynı şekilde öğretmen olup da bu kabiliyete sahip olan arkadaşlarımız da var. Milli Eğitim Bakanlığımızın bünyesinde görev yapan işte bu tüm bilgi birikimini bir araya getiren bir yapı ile bunu hep birlikte koordineli bir şekilde kullanılarak götüreceğiz. Bu anlamda bir ekstra bir şeye ihtiyacımız olduğunu düşünmüyoruz. Ancak özel bir branş ile ilgili özel bir yatırım yapmak gerekir özel bir geliştirme yapmak gerekirse özel bir antrenör ya da farklı bir uzmanın getirilmesi gerekliliği olur ise tabi ki bunu da biz üstleneceğiz. Bizim çok ciddi antrenör yetiştirmemiz gerekiyor. Sporcuyu yetiştirecek olan antrenördür ve bizim antrenör noktasında çok daha farklı noktalarda olmamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ancak ben inanıyorum ki Mili Eğitim Bakanlığımızın kendi öğretmenlerinin de çok ciddi katkısı olacaktır.

Soru: Sağlık kontrolünden geçirilecekler mi ?
 

(Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç): Bu tabi işin doğasında olan bir şey, tarama yaptığımızda aynı zamanda sağlık kontrolünden de geçirilecekler. Müsabakalara yönlendirilen sporcular bu anlamda kendini yetiştiren sporcular zaten bir sağlık kontrolünden geçiyor. Bizim olimpik merkezlerimizde de hekimlerimiz var.  Ama bir şeyi daha yapacağız. İlk yardım noktasında eğitimler vereceğiz biliyorsunuz. Biz bunu daha önce sağlık bakanlığımızla da yaptık. Amatör branşlardaki bu anlamdaki ilk anlardaki müdahaleyi yapacak olan kişiler ile ilgili de portföyümüzü geliştirdik. Çünkü sizin bir ilk yardım sertifikanız olur ise o anda ilk müdahaleyi yapma yetkiniz oluyor. Bu anlamda Milli Eğitim bakanlığımızla da  çalışanları ile ilgili yapacağımız şeyler ve bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığından da alacağımız şeyler var.

Protokolün kapsamı;
Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren Protokol kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait tesisler okul dışı zamanlarda gençlik ve spor faaliyetlerinde kullanılacak. Bunun yanı sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı insan kaynağı ve tesisleri de Milli Eğitim Bakanlığı’nın faaliyetlerinde kullanılabilecek. İki bakanlık arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre ortaokul 5'inci sınıflarda tüm öğrenciler yetenek testinden geçirilecek. Bu kapsamda 8 yıl içerisinde bütün öğrencilerin en az bir spor branşında lisans alması hedefleniyor. Yetenekleri doğrultusunda eğitim alan öğrenciler, eğitimleriyle ilgili kapsamlı bir değerlendirmeye alınacak, 8'inci sınıfta ise gerekli yönlendirmeler yapılacak.

Protokolle, öğrencilerin sportif, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda bilgi, beceri ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve desteklenmesi hedefleniyor. Protokol Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kurumlarında, gençlik ve spor kulüplerinin kurulması ve desteklenmesini de öngörüyor. MEB bünyesinde görev yapan öğretmen ve diğer eğiticiler, ücreti Gençlik ve Spor Bakanlığınca ödenmek kaydı ile bakanlık bünyesinde yürütülen faaliyetlerde ve kurslarda görevlendirilebilecek. Protokole göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde MEB işbirliğiyle gerçekleştirilecek eğitim ve kursların MEB bünyesinde gerçekleştirilen eğitimler ve kurslar olarak kabul edilmesine dair mevzuat altyapısı hazırlanacak. Protokole göre ayrıca, nüfus ve sporcu başarıları dikkate alınarak illerde tematik spor liseleri de açılacak. 

27/09/2016 tarihinde eklendi. 2777 Okunma